ADRESA
E-MAILChristina Doctare ska lämna tillbaka sin fredssprismedalj
Christina Doctare Drygt 400 personer protesterade på Norrmalmstorg i Stockholm i samband med att Peter Handke tilldelas Nobelpriset i litteratur. Under protesterna lämnade Christina Doctare, som var läkare i FN:s styrkor under Bosnienkrigen, tillbaka sin Nobelutmärkelse i protest. – Det här gör mig så upprörd eftersom det handlar om folkmord, säger hon. Mellan klockan 18 och 20 hölls en manifestation mot 2019 års Nobelpristagare Peter Handke på Norrmalmstorg i Stockholm. Bland talarna syntes organisationen Srebrenicas mödrar som bildades i mitten av 90-talet för att samla folkmordsöverlevare och familjemedlemmar till offren under massakern i Srebrenica under Bosnienkrigen. Även tidigare krigskorrespondenter, författare, överlevande och akademiker talade.
När kungen strax efter klockan 17.30 skakade hand och överräckte priset till Peter Handke så tog Christina Doctare sitt slutgiltiga beslut. – Han tog honom i hand. Nu lämnar jag tillbaka den, säger Christina Doctare och upprepar: Nu lämnar jag tillbaka den. En timme senare ställde hon sig på scenen på Norrmalmstorg ch tog demonstrativt av sig sin medalj.
– Jag fick Nobels fredspris kollektivt 1988 för alla som tjänstgjort i FN:s fredsbevarande styrkor, men jag kommer lämna tillbaka en medalj hon fick i samband med tjänstgöringen i kväll. Christina Doctare berättar att hon är ett vittne till det som hände under Bosnienkrigen.
– Jag var där och jag trodde aldrig att jag 27 år senare skulle stå här och behöva vittna om vad som faktiskt hände, säger hon och fortsätter: – Handke är någon som förnekar alla mina erfarenheter och det gör mig så upprörd eftersom det här handlar om folkmord.

Bildts pengar gick till krigsherrar
Utrikesminister Carl Bildt har ekonomiska intressen ihop med serbiska krigsveteraner. Veteranerna har kopplingar till misstänkta krigsförbrytare. Utrikesminister Carl Bildt (m) var under två år rådgivare till fondbolaget East Capitals investeringskommitté. Han hade då inflytande över vilka bolag och fonder som East Capital placerade sina miljarder i.Carl Bildt avslutade sitt engagemang i företaget när han tillträdde som utrikesminister. Men i programet avslöjar ”Adaktusson” i TV8 att Bildt fortfarande äger andelar i East Capitals fonder, bland annat drygt 1,8 miljoner kronor investerade i den ryska finanssektorn. Mer anmärkningsvärt är det kanske att han dessutom har andelar för 275 000 kronor i East Capitals Balkanfond som sammantaget investerat över 600 miljoner kronor i Serbien, uppger Adaktusson.
...
(Läs mer...)

Hur långt är det till Srebrenica?
Bilvägen är det 1802 kilometer mellan Malmö och Srebrenica. Det är kortare än det är från Malmö till Kiruna. Däremot är vägen till Srebrenica mycket sämre, farligare och krokigare. Frågan är dock inte hur kvalitén ser ut på dessa vägar, utan hur långt det är kvar tills vi upprepar historien? För snart 23 år sedan, den 11 juli 1995, inledes ett folkmord i staden Srebrenica i Bosnien och Hercegovina där över 8 000 bosniaker mördades brutalt. Det är lika många människor som idag bor i Sjöbos tätort
.. (läs mer...)
Stefan Lindquist om muslimer och böneutrop
Stefan LindquistStefan Lindquist ville sprida kärlekens budskap och gjorde ett inlägg där han hyllar sina muslimska vänner. Inlägget har fått enorm spridning och positiva reaktioner i sociala medier.
- Hatarna hörs och syns ju så väldigt mycket, säger han.
"Jäsiken vad muslimerna är farliga!", så inleder Stefan Lindquist sitt inlägg på Facebook som fått oväntat stor spridning. I skrivande stund har över 19 000 personer reagerat på inlägget, som är författat med ett visst mått sarkasm. (läs mer..)

Sverige stöttar och sporrar rasistiskt hat
Sverige får svidande kritik från FN för "stort antal hatbrott och fortsatt rasistiskt våld" särskilt mot muslimer och afrosvenskar. "Vi är oroliga över att Sverige tillåter organisationer som stöttar och sporrar rasistiskt hat", skriver FN som kräver "omedelbara krafttag mot rasism". Rapporten med slutsatser från FN:s rasdiskrimineringskommittée är full med klander och oro över rasism och hatbrott i Sverige. I rapporten, som SvD läst, uttrycks oro över "det stora antalet rapporterade hatbrott och fortsatt rasistiskt våld" i det svenska samhället. Svenska regeringen har godkänt rapporten, som gjorts efter ingående förhör.
(läs mer...)

Google svartlistade alla sökträffar för NaturalNews
Den ledande amerikanska hälsoprofilen Mike Adams meddelar att Google den 22 februari 2017 helt utan förvarning svartlistat alla sökträffar för hälsoportalen NaturalNews.com, vilket visar att Google tagit ett massivt steg för att censurera internet från nyheter som kritiserar vårdetablissemanget och lyfter fram naturliga vägar till hälsa. Den naturalnews-domän som Google fortfarande släpper igenom är domänen ”natural.news”, vilken startades av Mike Adams i händelse av att Google skulle utesluta NaturalNews.com. Nu har det alltså hänt och Adams fick rätt. Andra sökträffar som är relaterade till Mike Adams som Google fortfarande redovisar är hans sajt HealthRanger.com och tex hans Facebooksida.

Polisen: Branden i moskén är anlagd
ESKILSTUNA- Tidigt på eftermiddagen i dag startade en brand i en moské i Eskilstuna. Branden är anlagd enligt polisen och enligt uppgifter har en man med bensinflaska synts vid lokalens ingång precis innan branden bröt ut strax efter 13-tiden. Ett 20-tal personer befann sig i lokalen när branden startade men alla ska ha lyckats ta sig ut. Fem personer har förts till sjukhus, minst en med rökskador.
– Elden kom väldigt fort. Någon skrek "det brinner, det brinner". Folk fick panik och började springa ut, säger ett vittne.

Branden var under eftermiddagen fullt utvecklad och ett stort räddningspådrag kallades till platsen. – Vi rubricerar det som grov mordbrand. Vi har fått in vittnesuppgifter som tyder på att någon har kastat in något in i lokalen och att det därefter har börjat brinna snabbt, säger förundersökningsledare Lars Franzell.
Enligt vittnen som befann sig inne i moskén hade ett stort antal personer samlats för att be under juldagens eftermiddag när ett fönster krossades. Sekunder senare började lokalen att fyllas med rök. – Elden kom väldigt fort. Någon skrek ”det brinner, det brinner”. Folk fick panik och började springa ut. Några hoppade ut genom fönstren, säger ett vittne.

Fakta
INCIDENTER MOT MOSKÈER 2014 (SVERIGE)
Januari, Stockholm: Moské får sin entré nedklottrad med hakkors.
Maj, Eskilstuna: Under en kvällsbön blockerades dörren med trädbalkar och betongblock.
Juli, Norrköping: Byggbaracker och den påbörjade moskébyggnaden sattes i brand.
September, Södertälje: Fönster krossades på Somaliska föreningens bönelokal. Även Palestinska föreningen drabbades av vandalisering.
September, Flen: Fönster krossades på moské.
September, Avesta: Någon tände eld på mattor i moskén.
Oktober, Helsingborg: Vandalisering av källarmoské. Oktober, Flen: Fönster krossades på moské.
November, Eslöv: Moskéns rutor krossades.
November, Örebro: Brandfarlig vätska kastades in genom ett fönster.
December, Eslöv: Två fönsterrutor krossade och delar av fasaden sprejades.

Niva: Ska inte få eller kunna hända
Erik NivaVi tror oss ha förstått hur mycket VM betydde för Bosnien, hur viktigt det var för nationen att det skulle gå bra. Det finns en annan sida av det myntet. Nu måste vi faktiskt också försöka begripa hur oerhört smärtsamt och kostsamt det är att åka ur turneringen på det här sättet.
Av alla tänkbara jävligheter var nog det här den allra värsta. Utslagna efter två matcher, okej, men utslagna efter tydliga, grova och avgörande domarmisstag? Det ska inte få hända. Det ska inte kunna hända. En annan typ av domartillsättning inför globala turneringar? Ja, tack. Fler teknologiska hjälpmedel för de som blir uttagna för att döma? Ja, tack. Men vad spelar det för roll nu? Vad hjälper det Bosnien med en abstrakt diskussion om en avlägsen framtid? De spelar liksom inte VM varje dag, det här var inte direkt en match i mängden för dem. Ni har ju redan hört historierna om deras ofattbart svåra väg till den här turneringen, och de har berättats av en anledning. (Aftonbladet: läs mer... )

"Zlatan borde valt att spela för Bosnien"
Förbundskapten Safet Sušic skickar en passning till 'Ibra' ­ efter missade VM-biljetten

SAFET SUSIC

SARAJEVO. Störst i Paris och störst i Ligue 1 - men än är inte Zlatan Ibrahimovic störst i historien. Det är Safet Sušic. Och han vet fortfarande hur man slår hårda passningar:
- Zlatan borde kanske valt att spela för Bosnien…, säger förbundskaptenen och ler. 14 spelare som ­joggar runt en sliten plan i Sarajevo, medan regnet sköljer med sig ett halvt land runt omkring. Bosniens VM-uppladdning började i går, och den inleddes i ett landskap som plågas av en natur­katastrof. Sportbladet var på plats när förbundskaptenen Safet Sušic sjösatte VM-skutan, och slog sig ner för ett ­samtal med en l­egendar som var geniförklarad i Paris redan när Zlatan Ibrahimovic spelade gårdsfotboll i Malmö. Safet "Pape" Sušic var ­motorn i PSG:s första stjärnupplaga, och utsågs häromåret till den främste utländske ­spelaren i Ligue 1:s historia… (Atonbladet: läs mer…)

Historien om offren på Balkan är väl dokumenterad
Historieprofessor Lennart Palm ingår i ett sammanhang. Trots sin fina titel tillhör han en historierevisionistisk subkultur, en kultur där förnekanden och konspirationsteorier förs fram som vore de sanning, skriver frilansjournalist Annika Hamrud. Annika Hamrud, frilansjournalist Folkmordsförnekare. Revisionister. Smaka på orden. Man tänker på förintelseförnekaren Robert Faurrission, vars ankomst till Sverige i början av 1990-talet ledde till demonstrationer. Det handlar om en person som förnekar det vi anser vara det allra värsta brott som begåtts mot mänskligheten, nazisternas förintelse. Sådana finns inte i Sverige, tänker vi. Men det gör det. För nazisterna genomförde visserligen det värsta, men inte det sista, folkmordet i historien. Och Göteborgs-Posten publicerade den 29 januari en sådan förnekare. (läs mer GP/PDF)

Ibrahimovic: Min pappa är muslim från Bosnien, acceptera det!
Fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic spelar huvudrollen i en ny reklamfilm för Volvo. I filmen lanseras en uppdaterad nationalsång som anpassats till "det nya Sverige". Själv har 32-åringen aldrig sjungit med i "Du gamla, du fria" under landslagsmatcherna. Han menar att sången aldrig har "klickat" för honom.
- Den här nya nationalsången är precis vad vi behöver. Den gamla var långtråkig, säger Ibrahimovic i en intervju med DI Weekend enligt SvD. Musiken till den "nya" nationalsången, som Zlatan Ibrahimovic ses sjunga i Volvos reklamfilm som lanseras på lördag, har producerats av kändisproducenten Max Martin. Låten ska "spegla Sverige 2014?.
- Det här är så Sverige ser ut 2014. Jag pratar inte perfekt svenska, men det är så det är. Blandningar överallt. Jag kan vara svensk ändå. Vi är alla olika men ändå lika. Pappa är från Bosnien och muslim. Mamma är från Kroatien och katolik. Men jag är född i Sverige och svensk medborgare. Det går inte att ändra på det. Det är bara att gilla läget och acceptera det, säger Ibrahimovic till tidningen.

37:e Göteborg International Film Festival
For Those Who Can Tell No Tales- Jasmila Zbanic
Som den ledande filmfestivalen i Norden tar Göteborg International Film Festival film från hela världen till Göteborg. Målsättningen är att vara en språngbräda ut i världen för ny nordisk film. Festivalen startades 1979 och har sedan dess lockat tusentals av biobesökare till Göteborg varje år. 2013 såldes drygt 133 000 biljetter till nästan 34 000 besökare.
37:e Göteborg International Film Festival pågår fredag 24 januari - måndag 3 februari 2014.
Bland de många filmer som kan visas i år finns det For Those Who Can Tell No Tales från bosniska regissören Jasmila Zbanic. Med filmen Grbavica vann hon guldbjörnen i Berlin 2006. Nu återvänder Jasmila Zbanic (On the Path, GIFF 2011) till Bosnienkriget, och det är uppenbart att såren fortfarande blöder. Det hjälper inte heller att historieskrivningen förvanskas. Den australiske turisten Kym kommer till Visegrad där folkmordet på bosnjaker kostade 3 000 människor livet 1992. Hon förundras över bristen på spår av det som hände här då, och hon sover oroligt på hotell Vilina Vlas som i guideboken beskrivs som romantiskt. Hon får senare veta att hotellet var skådeplats för tortyr, systematiska våldtäkter och mord på en lång rad unga kvinnor. Kym återvänder till Visegrad och nöjer sig nu inte med guidebokens sanning. En stark och mycket tänkvärd historia som bryter ny mark i gränslandet mellan spel- och essäfilm.

Sverige lämnade ut konst till nazisterna
sveksk kung Adolf hälsar på HilterUnder Andra världskriget lämnade Sverige utan tillstånd ut en konst- samling till Nazityskland, som senare hamnade i Hitlers privata samling. Det avslöjar journalisten Anders Rydell i en ny bok. När en arvinge flera år senare krävde tillbaka den av Sverige fick hon ett nej. Utrikesdepartementet kunde inte ge något svar på var konsten fanns och valde att inte ta upp ärendet.
-Arvingen ville få någon slags kompen- sation från Sverige men UD ignorerade henne helt enkelt och gav henne inte ens en ursäkt, säger Anders Rydell. (SVT)
- /läs också /
Tonchi Percan:
Massgraven i Tomasica väcker onda minnen till liv
folkmordet i PrijedorJag har tänkt hela helgen på Mirela Karagic, 23, efter att ha läst hennes artikel om att hennes pappa troligen finns i den nyuppgrävda, och största massgraven, i Bosnien. Jag hade henne i tankarna därför att jag var med gick över denna massgrav hösten 1995. Det är svårt att förstå att det tog 18 år att öppna den. Jag, reportern Bengt Norborg och fotografen Gunnar Hansen från Sveriges Television var det första tv-teamet på plats i Tomasica efter att kriget tagit slut. Våra bilder från massgraven visades världen över. Cheferna i Stockholm var glada över vårt scoop och som belöning blev vi bjudna på middag när vi kom till vårt hotell i Zagreb, Kroatien. Det var den mest bisarra middagsbjudningen i mitt liv. Hur ska man njuta av mat och vin efter att ha hittat en massgrav? Sedan föll Tomasica i glömskan. Vi hade pekat ut den som nu visar sig vara den största massgraven i Bosnien men ingen grävde upp den. Ingen verkade bryr sig. Och så läste jag Mirela Karagics artikel. Att hon hoppades att en eller flera delar av hennes pappa kan hittas så att han kan identifieras. För henne är uppgrävningen antagligen en lättnad. Att äntligen få en möjlighet att begrava sin pappa. Jag däremot var bara gäst i kriget som journalist. Jag önskar att ett av mina största avslöjanden, massgraven i Tomasica, var bara en bluff, en del av krigspropaganda eller bara en mardröm. Jag önskar att Mirela fick sin pappa tillbaka. Mirelas artikel gör mig dock nedstämd för en annan sak. Jag känner en sorg över att Mirela känner att det som hänt hennes pappa och andra bosniaker inte skulle räknas. Att det inte pratas om det.
Mirelas pappas död ledde trotts allt till att krigstribunalen i Haag upprättades. Det som har hänt Mirelas pappa klassas som brott mot mänskligheten och 16 krigsförbrytare dömdes för detta i Haag till 230 års fängelsestraff. Bilderna på de ökända serbiska fånglägren, med den magre Fikret Alic bakom taggtråden 1992, blev symbolen för ondskan och den etniska rensningen i Bosnien. Den amerikanske journalisten Roy Gutman skrev boken “Vittne till folkmord” och fick Pulitzerpriset. En annan journalist, Ed Vulliamy, skrev en annan berömd bok “Season in the Hell“. Kriget i Bosnien fick journalisterna att överge opartiskhet. Ed Vulliamy och andra journalister – även de som jobbade på BBC – deklarerade att de var partiska i kampen mellan det goda och det onda. Stödet här hemma i Sverige för bosnakierna blev nästan en folkrörelse. Ledande svenska intellektuella bildade partiet Sarajevolistan för att sätta stopp för dödandet i Bosnien. Ledarna för Sarajevolistan var Per Svensson, Wilhelm Agrell, Maciej Zaremba.
Mirelas Karagics pappas, och andra bosniakers, död var världspolitikens medelpunkt under ett decennium. I sin sorg känner hon att det inte pratas om det. Och det är sant, i dag pratas det inte så mycket om Bosnien. Kanske är det bra? Det betyder att det inte pågår något krig där. Men Mirela Karagics artikel visar också hur djupa såren fortfarande är. Vad betyder hennes och andras sorg för framtiden? Kan hon umgås och försonas med förövarnas barn? I etniska krig är de här gränserna inte alltid så solklara. Alla folkgrupper ser sig som offer. Bosniens framtid hänger på att förövarnas barn och barn till förövarnas offer kan leva sida vid sida. Uppgrävningen av Tomasica, den största massagraven i Bosnien, väcker onda minnen till liv.

Åtta greps för krigsbrott i Bosnien
Åtta tidigare bosnienserbiska soldater har gripits, misstänkta för krigsbrott. De anklagas för att ha deltagit i etnisk rensning i ett stort antal byar runt staden Rogatica i september 1992, enligt Bosniens krigsförbrytaråklagare.
En av de gripna, Mile Kusic, har pekats ut som skyldig till att ha avrättat 20 civila muslimer, bland dem kvinnor och barn, i en lada där de gömt sig. Efteråt satte de anklagade eld på ladan.
De åtta misstänks också för att ha plundrat byar och skilt män och kvinnor åt. Många av männen dödades senare.
(TT)
Han är årets företagare
Hamdija JusufagicHamdija Jusufagic utsågs sent under fredagskvällen till Årets Företagare. Vd:n för System Verification prisades bland annat för ett ledarskap präglat av mångfald.
Det finns idag arton olika nationaliteter representerade i organisationen med drygt 185 medarbetare. Hamdija Jusufagick är grundade 2002 Systems Verification tillsammans med Peter Svensson. Två år senare blev han ensam ägare. Företaget, som sysslar med att utveckla och kvalitetssäkra mjukvara, uppger att det vuxit varje år sedan starten. Sony Ericsson var företagets första kund, och därefter har bland annat Ikea och Saab anslutit sig till kundbasen... (läs mer) (och...)
Årets Företagare Pristagare 2013:
1:a plats: Hamdija Jusufagic
System Verification AB, Skåne
http://www.systemverification.com/

Bildts bok ger inte
arl Bildt och Slobodan MilosevicJag har alltid gillat den svenska överklassen. Den är så lätt att omforma till varma, modiga individer som på ett självklart sätt riskerar livet för sina medmänniskor. Den brittiska överheten riskerar förvisso också den dagligen livet - men mest på sina rävjakter. Och den franska överklassen har ännu inte upptäckt att de har några medmänniskor. Se på Folke Bernadotte. En man som omgivningen betraktade som socialt efterbliven. Hans intressen var hästar och scouting. Så skickades han ut i världen i andra världskrigets slutskede och organiserade de vita bussar som räddade tiotusentals ur nazisternas koncentrationsläger. Av en mesig mammas gosse blev en hårding som utmanade Himmler .... (läs mer ..)

Årets företagare i Malmö
Hamdija JusufagicKonsultföretaget System Verification är Årets företagare i Malmö år 2012. Mjukvarubolaget har på tio år vuxit från ingenting till långt över hundra anställda och en dominerande position i sin bransch. En rörd Hamdija Jusufagic, grundare till konsultföretaget System Verification tog emot priset som Årets företagare i Malmö vid näringslivsgala.
- Det är fantastiskt roligt att växa och det gör vi även utanför Sverige numera, sa en mycket glad Hamdija Jusufagic, grundare till företaget. Det var en kväll med limousiner vid entrén, högklassig underhållning, buffémat och uppklätt ut i fingerspetsarna när företagare i Malmö under måndagskvällen prisades i åtta olika kategorier... (läs mer...)

Han bygger sin egen dröm
Hamdija Jusufagics tid som fänrik i FN-styrkan i Bosnien 1995 gav honom en syn på ledarskap som präglar kulturen i Malmöbolaget System Verification. .
– Jag bygger ett företag som jag själv skulle vilja vara anställd i. Hamdija Jusufagics föräldrar flyttade i början av 1970-talet från huset i Bosnien i dåvarande Jugoslavien till en osäker tillvaro i Sverige.
– Min far kom hit en lördag och började jobba på måndagen. Efter ett några år i Lund, där Hamdija föddes 1973, tog föräldrarna jobb på Felix i Eslöv. Det var här Hamdija Jusufagic växte upp.
– Mina föräldrars drivkraft var att jag och min storasyster skulle utbilda oss och skaffa bra jobb. I dag är storasyster hedgefondförvaltare i Schweiz. Lillebror Hamdija har skapat ett företag med över 110 anställda. Hans ledartalang och järnstarka vilja att bygga upp något på egen hand formades till en del av tiden som FN-soldat i Bosnien. Under sin värnplikt fick Hamdija spela bosnisk soldat i en övning för de svenska FN-soldaterna. Det slutade med att han värvades och han anslöt sig till FN-bataljonen i september 1995... (läs mer på Sydsvenskan)

Grundare till antimuslimskt nätverk åtalas
En 54-årig man som misstänks för att brutalt ha misshandlat en kvinna och hennes dotter i augusti i år, är en av grundarna till det antimuslimska nätverket Tryckfrihetssällskapet. Det enligt uppgifter till Aftonbladet. Motivet till misshandeln: att kvinnorna bar slöja.
54-åringen var med och startade Tryckfrihetssällskapet tillsammans med journalisten Ingrid Carlqvist. Föreningen beskrivs av sina kritiker som islamofobisk. Själva menar de att journalister mörklägger den sanna bilden av Sverige. Misshandeln skedde utanför Sus i Malmö den 4 augusti. De två kvinnorna stod och väntade på en taxi när den 54-årige berusade mannen kom rusande mot dem. Enligt åtalet ska mannen bland annat ha dunkat den 43-åriga kvinnans huvud mot en vägg tills hon svimmade, för att sedan ge sig på hennes dotter. Misshandeln avbröts när taxin som kvinnorna väntade på anlände.
När polisen kom till sjukhuset uppträdde mannen, en 54-årig revisor, mycket hatiskt mot muslimer. Han ville inte alls tala med den ena polismannen eftersom denne var av utländsk börd. – Jag har varit med om liknande, men hans kommentarer var utan tvekan bland de mest hatiska, skriver polismannen i sin rapport. (läs mer på SDS)

Polisen har olagliga register
Rikspolisstyrelsen registrerar olagligt enskilda personers etnicitet och religion i sitt centrala kriminal- underrättelseregister (KUR), visar en granskning av Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden.
-Vi har sett ärenden där det står om personer att de är exempelvis romer eller shiamuslimer utan att det kan sägas ha varit absolut nödvändigt, vilket lagen kräver, säger nämndens ordförande Sigurd Heuman i ett pressmeddelande.
Nämnden uppmanar Rikspolisstyrelsen att noggrant pröva de fall där känsliga uppgifter registreras. Omkring 800 personer inom polisen använder KUR.

Livstid för Srebisk-general
I dag dömdes bosnienserben Zdravko Tolimir till livstids fängelse för sin inbladning i massakern i Srebrenica 1995. Anklagelserna gällde bland annat folkmord, då närmare 8 000 bosniska män och pojkar dödades Den anklagade kände inte bara till andras avsikter, han är själv ansvarig för folkmord, sa domaren i den särskilda tribunalen för forna Jugoslavien idag. Zdravko Tolimir tog också emot order direkt från Ratko Mladic, general i den bosnienserbiska armén enligt domstolen.
- Han var ansvarig för att utföra alla order som gällde säkerhet och underrättelseverksamhet, sa domaren Christoph Flügge Det var i juli 1995 i Srebrenica i Bosnien som närmare 8.500 bosniska muslimska pojkar och män dödades, det är den värsta massakern i Europa efter andra världskriget. Idag påminde domaren om några av de grymheter som utfördes vid massakern.
- I en av grupperna fanns en pojke i 5-6 års åldern, som reste sig ur högen av beskjutna kroppar och ropade på sin pappa, i just den skolan mördades minst 2.500 bosniska muslimska män. .. (folkomord i Srebrenica..)

r.FN-ambassadör protesterar mot Carl Bildt och minnesmärket över Srebrenicas offer
Bosniens FN-ambassadör anklagar Carl Bildt för att ha struntat i att stoppa massakern i Srebrenica - då 10 000 människor mördades. I ett skarpt brev protesterar han mot att Bildt deltar i uppförandet av ett minnesmärke över offren. - Han är en man som inte tas på allvar, kontrar Bildt. Massmordet på civila i den skyddade FN-enklaven Srebrenica i juli 1995 är den kanske smutsigaste händelsen av alla vedervärdigheter i krigen på Balkan. Nu fem år senare har det resulterat i ett bråk på hög internationell nivå. Bosniens FN-ambassadör Mohamed Sacirbegovic är mycket kritisk mot att Carl Bildt sitter med i en kommitté för resandet av ett minnesmärke över offren i Srebrenica ( läs mer)
– Bildt höll tyst om massakern (läs mer)


Mördad hemlös begravdes Östra kyrkogården.
Varje år dör omkring 90 personer i Sverige av dödligt våld. Malmöbon Asim Berciragic var en av dessa. Igår klockan 12.50 begravdes han. Några minuter efter klockan sex på morgonen den 9 november hittades en 53-årig man på en trappavsats intill Pauli gymnasium. Enligt polisen hade han blivit mördad. Den mördade mannen var Malmöbo och hette Asim Berciragic. Han var en av nästan 1.000 hemlösa Malmöbor.
– Han var mycket i farten i Folkets park. Det var en människa som man hade en relation till och pratade med nästan varje dag. Han spred mycket glädje. Han var glad, sjöng och dansade. Samtidigt får jag dubbla känslor. Varför blir en människa större efter sin död?, säger Mårthen Gunnarsson, Folkets parks chef. (läs mer... )

Krigsoffer begravda i Bosnien
Visegrad dzenaza zrtvama genocida.26.05.2012Kvarlevorna efter 66 bosniska muslimer som för 20 år sedan dumpades i floden Drina begravdes på lördagen i den bosniska staden Visegrad. Tusentals människor deltog i den kollektiva begravningsceremonin för de 66 som dödades i inledningen av kriget i Bosnien 1992 -1995. Offrens kroppar hittades 2010 i sjön Perucac, som floden Drina mynnar i. Enligt det bosniska institutet för saknade personer dödade serbiska styrkor mer än 1 500 civila i staden Visegrad mellan april och juni 1992. Omkring 600 har ännu inte hittats.
(TT-AFP-Reuters)

Bildt attackerad vid minnesceremoni
Bildt verbalt attackerad vid minnesceremoniUtrikesminister Carl Bildt (M) fick mycket kritik i samband med går-dagens minnesceremoni för Bosnienkrigets offer i Sarajevo. Med 11 541 tomma röda stolar hedrade Sarajevo de civila offren för belägringen 1992-95, men nu 20 år efter kriget är såren långt ifrån läkta. Florence Hartman, tidigare talesperson för Haagdomstolens chefs-åklagare förklarade högljutt inför tv-kamerorna att Bildt "inte för-tjänade att vara närvarande".
- Jag förstår inte varför Bildt är här, han ska inte vara här i dag och han förtjänar inte att vara här, sade Hartman sedan hon träffat Bildt på en av Sarajevos huvudgator. Hartman anklagade Bildt för att inte ha gjort tillräckligt för att förhindra kriget. Carl Bildt var EU:s särskilde sändebud under kriget och Hartman hävdade att Bildt var för flat mot Slobodan Milosevic. Den serbiske ledaren Milosevic anklagades för människorättsbrott, bland annat som högste ansvarig för massakern i Srebrenica 1995 då över 8 000 personer, främst män och pojkar, mördades. Milosevic dog 2006 innan han hade fått sin dom i krigsförbrytartribunalen.
- När han kunde ha gjort något sade han att Milosevic var en "nice guy", det finns dokumentation som visar det och det vet Carl Bildt, sade Hartman. Bildt vände ryggen till och ignorerade det våldsamma angreppet. Den 6 april 1992 erkändes Bosnien-Hercegovina av det dåvarande EG, dagen efter att en fredsdemonstration med tiotusentals del-tagare beskjutits av krypskyttar. De följande åren kom att präglas av artilleribeskjutning och kryp-skytteeld i den inringade staden Sarajevo. Minst 100 000 människor dödades i kriget och hälften av landets befolkning drevs på flykt. Freden kom tillbaka först hösten 1995, sedan Nato-bombningar tvingat de bosnienserbiska styrkorna till förhandlingar. Men i Bosnien råder det fortfarande djup etnisk splittring mellan folk-grupperna.
- Alla känner till att i tre långa, blodiga år var denna slakt i tysthet tolererad av den internationella diplomatkåren, de så kallade politikerna och nu fortsätter de här med sitt spel. Det säger den brittiske journalisten Ed Vulliamy som fick pulitzer-priset för sin rapportering om kriget och var på plats i Sarajevo. (video)

SVT fälls för Bosniendokumentär
Stockholm (2011-04-02) - Granskningsnämnden har fällt Sveriges television för partiskhet i och med visningen av den norska dokumentären "Staden som offrades", om folkmordet i Srebrenica, skriver dagensmedia.se. Dokumentären pekar ut den bosniska ledningen som ansvariga för massakern i Srebrenica 1995, då mellan 7000 och 8000 bosniaker mördades av serbiska styrkor. Filmen har kritiserats för att vara en förfaslskning av historien. Granskningsnämnden fäller SVT för att de låtit påståenden stå oemotsagda.
Samtidigt fälls också ett inslag i P1 Medierna som handlar om reaktionerna på dokumentären. Anledningen är att Granskningsnämnden anser att den reporter som gjorde inslaget ställde sig på kritikernas sida. (läs mer)

Dan Engman turnerar med Balkans Dolly Parton
Snart kommer Balkanstjärnan Hanka Paldum på turné till Sverige. En av de svenska musiker som backar upp henne är Dan Engman från Euskefeurat.
Den bosniska sångerskan Hanka Paldum är sedan mer än 30 år tillbaka en av de största artisterna inom sevdalinka, en folkmusikgenre med bluesgrund. - Hon är en fantastisk sångerska, lite grand som en Dolly Parton från Balkan, säger Dan Engman från Piteå. Det är han som satt samman det band som ska spela med henne på en Sverigeturné som Riksteatern producerar.
- När jag frågade om det var intressant att göra en turné i Sverige med svenska balkanmusiker nappade de direkt. I maj träffades de första gången för repetitioner i Stockholm. - Vi spelade också på Café Multikulti och hos bosniska föreningen i Hagsätra. Det var fullständigt hysteriskt, säger Dan Engman. (läs mer.../på Norrbottens-Kuriren)

Stadsbiblioteket i Malmö / Utställningar:
Bosnien efter kriget – bilder som visar hur livet går vidare 1-29 mars Stadsbiblioteket, avd Natur & Teknik, Ljusets kalender på plan 3 Fotografer: Sumbila Pavlica och Lina Andersson.
Bosnien – tolerans och mycket, mycket mer:
20 mars-2 april Stadsbiblioteket, Ungt forum, balkongen på plan 3 Röda korsets umgdomsförbunds resa till Bosnien-Hercegovina februari 2006.

Ftoalbum
Misstänkt bosnisk krigsförbrytare utlämnas
En misstänkt bosnisk krigsförbrytare bosatt i Göteborg får utlämnas till Bosnien-Herzegovina för att lagföras för vissa brott där. Det har Högsta domstolen (HD) beslutat. Landets justitieminister har begärt att mannen utlämnas. Den 33-årige mannen är häktad i sin frånvaro för rån och våldtäkt, brott som han ska ha begått i staden Gradiska den 16 oktober 1993. När det gäller misstankarna om ”krigsförbrytelse mot civilbefolkningen” föreligger det dock inget häktningsbeslut vilket måste finnas i det land om en misstänkt ska kunna utlämnas. Däremot föreligger, enligt HD, inget hinder för att utlämna mannen för att lagföras för de andra brotten.

Nästan som julafton
MALMÖ - Gudstjänst hade det varit tidigare på dagen och under kvällen hölls det fest där framförallt barnen stod i centrum. Drygt trehundra barn, både små och stora, ställde sig i kö för att få en av de fullproppade godispåsar som dagen till ära delades ut. Festen hölls i Bosniakiska islamiska föreningens lokaler i föreningarnas hus Bryggeriet på Ystadvägen....
Läs mer..

BORTTAPPADE BILDER
av Sevko Kadric
Det sitter en man på en husbåt, vid en sjö i Sverige. Han är inte från platsen, han har flytt från sitt hemland. Långt från den lilla staden vid vattnet. Flykting. Ensam. Mannen är gammal, gammal och envis. Nu tänker han tillbringa sina sista dagar i huset på vattnet. Minnas sitt liv. Summera. Den första kärleken, kriget, familjen som förintades. Men nutiden tränger sig envist på. Personer från olika länder möts och blir vänner. Alla har sin egen historia att berätta. Borttappade bilder handlar om segrege­ring, fördomar men också om mänsklighet. Sevko Kadric kom till Sverige från krigets Bosnien. Han lämnade en professur i sociologi vid universitetet i Sarajevo. Hans bakgrund är brokig: bergsbestigare och skidlärare, men också författare och målare. Bakom sig har han tre romaner på bosniska. Borttappade bilder är hans debutroman på svenska. Sevko är bosatt i Värnamo. (Läs mer..)

Arklöv misstänks för folkrättsbrott
Den för polismorden i Malexander dömde Jackie Arklöv har delgivits misstanke om folkrättsbrott, uppger Sveriges Radio Östergötland. Arklöv, som var legosoldat på den Bosnienkroatiska sidan, dömdes 1995 i Bosnien till tretton års fängelse för krigsförbrytelser. Straffet sänktes senare till åtta år. Sedan han släppts genom en fångutväxväxling och kommit till Sverige inleddes en utredning här som dock lades ner i brist på bevis.
SVT / Datum: (2005-12-01)
- Jackie Arklöv misstänkt för krigsförbrytelser
Åklagare beslutade på torsdagen att återuppta förundersökningen mot Jackie Arklöv för krigsförbrytelser. TV 4 / Datum: 2004-05-14 (läs mer)

Nytt brandattentat mot moskén i Malmö
Moskén i Malmö utsattes kring midnatt för ett nytt brandattentat. Någon hade tagit sig in i byggnaden, genom att krossa ett fönster, och anlagt flera mindre brandhärdar. Räddningstjänsten, som larmades av förbipasserande, kunde snabbt släcka elden. En man som bor tillfälligt i byggnaden, med anledning av fastemåna- den ramadan, fick lindriga rökskador. Polisen har säkrat en del spår men kan ännu inte peka ut någon misstänkt för dådet. Trots att branden kunde släckas snabbt beräknas saneringskost- naderna överstiga en miljon kronor.
lär mer (Sydsvenskan)
Flera attentat mot Malmö-moskén

Moskén i Malmö öppnade med en första fredagsbön den 20 april 1984. Vid moskén, som drivs av Islamic center, finns också byggnader för en förskola och en muslimsk friskola. Centrets ledare får ofta ta emot hot. Under åren har centret utsatts för över 20 sabotage. Natten till den 27 april 2003 ödelades stora delar av moskéområdet i en större brand som misstänks ha varit anlagd. Den 18 september i år slog någon sönder ett av moskéns fönster och kastade in en bensinbomb. Skadorna begränsades av att elden självsläckte. Natten till lördagen kastade förövare in flera bensinbomber genom ett krossat fönster. Andra sabotage har bestått av rasistiskt klotter och krossade fönsterrutor. Vid ett tillfälle släppte någon in en gris i moskén. TT

MALMÖ: Selma minns Srebrenica. Under måndagen genomförs i Srebrenica en stor ceremoni till minne av morden på 8.000 bosnienmuslimer för tio år sedan. Över 600 identifierade offer från massakern ska begravas. Men Malmöbon Selma Salihovics släktingar saknas ännu...
Läs mer i Sydsvenskan (av Kenan Habul)
....FN-ambassadör protesterar mot Carl Bildt och minnesmärket över Srebrenicas offer Bosniens FN-ambassadör anklagar Carl Bildt för att ha struntat i att stoppa massakern i Srebrenica - då 10 000 människor mördades. I ett skarpt brev protesterar han mot att Bildt deltar i uppförandet av ett minnesmärke över offren. - Han är en man som inte tas på allvar, kontrar Bildt. Massmordet på civila i den skyddade FN-enklaven Srebrenica i juli 1995 är den kanske smutsigaste händelsen av alla vedervärdigheter i krigen på Balkan. Nu fem år senare har det resulterat i ett bråk på hög internationell nivå. Bosniens FN-ambassadör Mohamed Sacirbegovic är mycket kritisk mot att Carl Bildt sitter med i en kommitté för resandet av ett minnesmärke över offren i Srebrenica .. (AFTONBLADET)
(läs mer)
Amira minns massakern i Srebrenica
Idag är det tio år sen som massakern i Srebrenica inleddes. Amira Tatarevic, som i dag bor i Kalmar, var 14 år när massakern ägde rum. Hon å hennes syster, mamma å pappa lyckades fly. Men alla i hennes familj kom inte undan. Den 11 juli 1995 intogs Srebrenica i Bosnien av serbiska trupper å under dagarna som följde dödades mellan 7 å 8.000 bosnien-muslimska män och pojkar. Amira Tatarevic’var bara 14 år den 11 juli för tio år sen. Efter att ha bevittnat fruktansvärda krigsscener, och efter att ha sett när serbiska trupper skiljde ut män och pojkar och förde bort dem och avrättade dem, lyckades Amira och hennes mor och syster ta sig till det bosniskkontrollerade Tuzla. Även Amiras far lyckades senare ta sig till Tuzla. Men Amiras bror kom aldrig fram - och förmodligen dog han i skogen på flykt från Srebrenica. (från www.sr.se)
Överlevande från Srebrenica stämmer FN (TV4)
Människor som undkom massakern i Srebrenica 1995 stämmer på torsdagen FN för dess agerande i den bosniska staden.... (läs mer)

SREBRENICA
Srebrenica var den bosniska staden som FN deklarerat som ett "säkert område". Men FN svek och i juli för tio år sedan slaktades 8 000 män och unga pojkar av serbiska trupper i efterkrigstidens värsta massaker.Filmaren Leslie Woodhead återvänder till orten med frågan: hur klarar de överlevande att bygga upp sina liv sedan deras kära dödats i ett folkmord?

Läs mer om dokumentären (SVT)»
Islamic Center nyinvigdes
Efter två år invigdes i går på nytt Islamic Center i Malmö. Med den ännu ouppklarade anlagda branden i minnet, från den 27 april 2003, bevakas nu Islamic Center dygnet runt med förhoppningen att de 60 000 medlemmarna ska få ha sin bön - och mötesplats i fred. Minst tusen besökare kom för att delta i nyöppnandet av moskén och kika på de tillbyggnader som kommit på plats, bland annat friskolan Ögårdsskolan. Är det någon speciell tanke med att ni lagt invigningen på Sveriges nationaldag? - Folk är lediga. Och vi vill att alla ska kunna komma hit. Att våra svenska muslimer integreras med andra svenskar är jätteviktigt. Den 6 juni är också den dag då religionsfriheten infördes i Sverige, säger Midhat Ibrahimbegovic, styrelseledamot i Islamic Center
.
Mer foto..
läs mer i sydsvenskan
Systematisk diskriminering i Sverige
Människor med utländsk bakgrund diskrimineras genomgående och systematiskt i det svenska samhället. Det konstateras i en utredning som presenteras av Justitiedepartementet i dag, rapporterar SVT:s Sydnytt. Rapporten baseras på utfrågningar, och visar att diskrimineringen sker på alla områden: i arbetslivet, på skolor, av polis och rättsväsende, socialtjänst och massmedier. Polisen stoppar och visiterar människor med utländskt utseende. De stoppas och visiteras - ibland till och med misshandlas - till synes utan anledning. De blir inte heller trodda när de själva blir utsatta för brott, enligt rapporten.

Hej!
Jag sitter och letar efter recept på de goda bakverk som jag åt på ett café i Sarajevo när jag var ung. Baclava har jag skaffat recept på men sampita har jag inte lyckats med. Kan Du hjälpa mig?
Många kramar från en riktig ”Svensson” Isabel
recept...

Kritik mot USA hemligstämplades
Regeringen har hemligstämplat kritik mot USA framförd av Pierre Schori när han slutade som svensk FN-ambassadör i augusti. Enligt Schori missbrukar USA FN:s säkerhetsråd för att genomföra sin nationella politik.
Rapporten är delvis offentlig men inte de mest Bush-kritiska delarna. SVT har dock på andra vägar tagit del av dem. Där står att Irakkriget tycks "utveckla sig till en humanitär, ekonomisk och politisk katastrof"....
Läs mer...
Välkommen in i en värld av ljus
Malmö by Light är samlingsnamnet för ett antal ljussättningsprojekt som under tio dagar förvandlar en hel stadsdel - Möllevången - till en värld av ljus. De inbjudna företagen och konstnärerna har satsat tid, material, erfarenhet och kreativitet för att ge malmöborna en upplevelse utöver det vanliga. Runt om i stadsdelen kan man njuta av fantasifulla, konstnärliga och spännande ljussättningar. Hur staden ser ut i framtiden och vilka behov dess invånare har, är några av de frågeställningar som kommer att aktualiseras i projektet. Alla malmöbor och besökare är välkomna att beskåda en ljusupplevelse utöver det vanliga. Arrangemanget är avgiftsfritt. Dessutom utgår det, varje dag kl. 19.00, guidade turer med start från informationsboden på Möllevångstorget.

Nu har krigsförbrytaren låsts in på Hinseberg utanför Örebro.
Biljana Plavsic kom till kvinnoanstalten Hinseberg (utanför Örebro)
Biljana Plavsic var tidigare president i utbrytarrepubliken Republika Srpska och grundade serbiska nationalistpartiet SDS, som mellan 1992 och 1995 hade ihjäl omkring 200 000 bosnjaker och kroater. Den 27 februari i år fick hon sin dom av FN:s krigsförbrytartribunal i Haag - elva års fängelse för brott hon begick under kriget i Bosnien.
(läs mer)
srebrenicaMassgrav upptäckt i Bosnien
25 juni 2003 SARAJEVO. En bosnisk rättsmedicinsk grupp påbörjade på tisdagen uppgrävningen av en nyligen upptäckt massgrav i den bosnienserbiska byn Zvornik, rapporterar DPA. Ett 50-tal säckar med mänskliga kvarlevor har hittills hittats i graven, som ligger vid byns kyrkogård. Enligt rättsmedicinsk expertis var offren bosniska muslimer från området. De avrättades mellan april och juni 1992, strax efter att bosnienserbiska trupper intagit byn i upptakten till kriget i Bosnien.

Ett pressmeddelanden från Förpackningsinsamlingen
Nio nya återvinningsstationer i Malmö innerstad
Den närmaste veckan inleds en större utbyggnad av återvinningssystemet i Malmö innerstad. (läs mer - pdf)

 • Brandbesiktning av moskén gav flera anmärkningar
  Islamic Center fick sex anmärkningar vid förra brandbesiktningen.
  Brandinspektören påpekade brist på brandlarm, men också att brännbart
  material förvarades nära fasaden och att något brandskyddsdokument inte sänts in till brandkåren.
  Läs mer (Sydsvenskan: 28 april 2003)
  Brinner moskén ner
  KAN VARA ANLAGD
  Kommissarie Göran Olsson utesluter inte att branden i Malmö i natt var anlagd. Bejzat Becirov, som varit med att bygga upp moskén, vill inte spekulera i brandorsaken men säger att de har fått ta emot hot. Moskén uppfördes 1984 som den första i Skandinavien.Vi har haft hot mot oss
  - Det är oerhört fruktansvärt, sa Bejzat Becirov när han såg sitt livsverk förstöras av lågorna.
  Det är hemskt när man är man i många år jobbat för att få ett integrationscenter som alla ska vara stolta över och se hur det på en timme brinner ner, säger Beyzat Becirov som varit på plats vid Islamic center stora delar av natten. Han uppger att hela den administrativa byggnaden, skolan och förskolan har brunnit ner. - Men trots allt har inga liv kommit till skada och huvuddelen av moskén är räddad, säger Beyzat Becirov. Kupolen och minaretet har enligt honom fått vissa skador men dessa ska gå att åtgärda. Han kan i nuläget inte uppskatta värdet i kronor på skadorna på centret. Det finns försäkringar som täcker en del. - Vi kommer säkert att bygga upp allt igen. Verksamheten måste fortsätta, säger Beyzat Becirov. Enligt honom har Islamic center tidigare utsatts för hot men han vill inte spekulera i om dessa kan ha någon koppling till branden. - Nu måste vi låta expertisen ta hand om det och utreda vad som har hänt, säger Beyzat Becirov. (Läs mer)

 • ZUFER: Två kvinnor gick ut på krogen en helg utan sina män, berusade & glada gav de sig hemåt vid gryningen. De genade över en kyrkogård när dom stannade till för att kissa.
  Den första hade inget att torka sig med så hon slet av sig sina trosor, torkade sig & slängde i väg dem.
  Den andra hade inte heller nåt att torka sig med men hon vägrade att använda trosorna. Istället så högg hon tag i en blomsterkrans och använde den.
  Dagen efter så sitter deras män i telefon och pratar med varandra då den ena säger:
  "Vi måste ta reda på vad de där två gjorde i går, min fru kom hem utan trosor.
  Den andra svarar då:
  "Du har tur du, för min kom hem med ett kort i springan där det stod: Vi glömmer dig aldrig!"

  (Stockholm - 030101) -Sverige avbryter Bosnien-uppdrag
  Sverige avslutade i går uppdraget för ett kompani på ett 30-tal personer på fredsuppdrag i Bosnien. Orsaken är att arbetsuppgifterna, bl.a. väg- och husbyggen, blivit alltmer civila. Beslutet fattades den 19 december och kom plötsligt för de inblandade.
  -Vi trodde vi skulle gå in i samverkan med det finska kompaniet i Tuzla, säger kompanichef Åke Törringer till Ekot.
  Enligt försvarshögkvarteret kommer civila biståndsorgan att klara de kommande uppgifterna bättre än det nu indragna kompaniet. Indragningen innebär en besparing på 25 miljoner

 • Islam ökar i Skåne
  MALMÖ - Allt fler skåningar konverterar, det vill säga går över till, islam. Nu publiceras fyra nya böcker om religionen i översättning av skånska muslimer. Efter fyra års arbete var det på söndagen dags att presentera böckerna för allmänheten på Islamic center i Malmö.
  (Se inslaget /TV4)
 • Han såg Malmö från sin arbetsplats
  Det har tusentals Malmöbor och turister gjort i flera dagar. I september skeppas den vidare till sin nya plats i Sydkorea.
  -Det är klart att det lite sorgligt att de tar ned den, jag har sett den sedan 1973 från min bostad, men eftersom den inte fyller någon funktion så är det bättre att den kommer till användning på ett annat ställe, säger Mujo Taslaman (från Bosnien) och tar fram kameran för att fotografera bockkranen... (läs mer)

 • Emir Djanic, ordförande i den bosniakiska organisationen "Bosniakisk Front" skriver:
  Jag skriver angående Anders Fagerströms text " Osäker framtid för återvändare" från den 7 april 2002 publicerad i Sydsvenskan. Texten handlar som rubriken säger om återvändning och Återvändarkonferens i Malmö (2002-04-06). Jag vill påpeka att ni har publicerad minst sagt grova desinformationer som ger den svenska allmänheten en felaktig bild om Bosnien-Hercegovina. Det handlar om följande mening.. (läs mer)
 • Återvandringskonferensen: Det handlar om en omöjlig ekvation. Bosnien vill ha tillbaka sina landsmän från exilländerna, helst de unga och utbildade. Bosnierna i Sverige som flydde kriget vill ofta återvända. Men de som är äldre och saknar utbildning går i så fall mot en ekonomiskt osäker framtid och de som är unga och är utbildade ser bättre möjligheter här eller i andra västländer. "De yngre ser ingen framtid i Bosnien", säger Fuad Sehanovic (bilden), entreprenör i Malmö. (läs mer)
 • Mitt bland goda och onda
  Det handlar inte om de onda och de goda - i krig förlorar alla. Festivalaktuella långfilmsdebutanten Danis Tanovics balanserade skildring av kriget i Bosnien har blivit en planetär framgång. Lördag 26 januari gästar han filmfestivalen.
  - Jag ville göra en film om Bosnien, självklart, men samtidigt en film om vilket krig som helst. Absolut inte en film som man inte begriper när man ser den tio år senare, konstaterar den bosniske filmregissören Danis Tanovic och sträcker sig efter askfatet. (läs mer)
 • SIDA: Central- och Östeuropa- Sverige bedriver utvecklingssamarbete med Central- och Östeuropa samt Centralasien. Syftet är att skapa stabila demokratier, fungerande marknadsekonomier och social välfärd. Samarbetet omfattar ca 1,3 miljarder kronor under 2002.
  Balkan - Sida samarbetar med alla länderna i f.d. Jugoslavien samt Albanien för att stödja fred och uppbyggnad. För 2002 uppgår stödet till Balkan till 685 Mkr utöver det rent humanitära biståndet. Sida har personal i Zagreb, Sarajevo, Belgrad, Pristina, Skopje och Tirana..
 • Undersökning om hälsa och möjligheter till arbete för personer som kommit till Sverige från Bosnien Hercegovina.
  Hur har det varit att komma till Sverige? Hur har det gått för dig och alla andra som kom hit från Bosnien Hercegovina? Hur många har kunnat få jobb? Hur mår bosnierna i Sverige? Det här är exempel på frågor som vi hoppas kunna få svar på med hjälp av en enkät som vi skickar till 650 personer som kom till Sverige från Bosnien Hercegovina och fick uppehållstillstånd under 1993 och 1994. Enkäten kommer att skickas till båda män och kvinnor i åldrarna 18 till 65 år som bor i kommunerna Malmö, Gnosjö, Vaggeryd, Gislaved eller Värnamo. Läs mer
 • Svensk ambassadör attackerad med stenar
  Sveriges ambassadör i Bosnien, Nils Eliasson, var tillsammans med flera andra västdiplomater tillfångatagna i ett hus i Banja Luka under större delen av måndagen. Runt huset gick tusentals Bosnienserbiska nationalister till attack och kastade tårgasgranater, stenar och ägg. Nästan 70 människor skadades vid upploppet varav 18 poliser. Ambassadörerna och ett stort antal utländska och inhemska gäster, totalt omkring 250 personer, skulle medverka vid nedläggandet av första grundstenen till en ny moské i Banja Luka. En berömd moské från 1500-talet jämnades med marken under kriget 1993. Återuppbyggnaden av den nya moskén skulle ske på samma plats och i samma stil som den ursprungliga. Läs mer

 • mlmiral2.jpg (10160 bytes)Miralem Pervizovic lånade en skrivmaskin på flykting- förläggningen. Två veckor senare kom Asyl Times
  Efter 16 år på Radio Banja Luka i Bosnien-Herzegovina flydde Miralem Pervizovic till en flyktingförläggning i Lomma 1993. Två veckor senare hade han gjort sin första egna tidning: Asyl Times.
  Läs mer..

 • SWEBIH Media är en liten nyhetsbyrå som förmedlar nyheter om Bosnien, bosniska mäniskor och aktiviteter som finns här i Sverige och är riktade till Bosnien och bosnisk folk. Alla som vill kan använda frivilig dessa artiklar och publicera i sina respektiva medier med vårt tillstånd.
  Vi har nyheter på bosniska, svenska och engelska


design by mir@lem

© 2002 SWEBiH Media
All Rights Reserved.

Svensk-Bosniskt
lexikon
SAMPITA
Svensk ambassad i Bosnien-Hercegovina

Embassy of Bosnia
and Herzegovina

Maten bygger broar till Bosnien

Åter till Bosnienm

Ship to Bosnia
14 oktober 2001
Från SIDA
BINA