Hej,
Jag skriver angående Anders Fagerströms text
" Osäker framtid för återvändare"
från den 7 april 2002 publicerad i Sydsvenskan.

  Texten handlar som rubriken säger om återvändning och Återvändarkonferens i Malmö (2002-04-06). Jag vill påpeka att ni har publicerad minst sagt grova desinformationer som ger den svenska allmänheten en felaktig bild om Bosnien-Hercegovina. Det handlar om följande mening: "Republiken Bosnien-Hercegovina och Republika Srpska hade ställt upp med ministrar och bosniska ambassadörsrepresentanter från Stockholm och Köpenhamn för att informera de ca 150 som kom." Först måste jag informera att Bosnien är ingen republik idag utan landet officiellt heter Bosnien-Herzegovina. Den andra och mycket större dessinformationen är den att ni skriver OCH mellan Bosnien-Hercegovina och Republika Srpska som om det handlar om två olika stater. Republika Srpska är en av två entiteter i Bosnien och ni har ingen rätt att betrakta Republika Srpska som självständigt stat. (Et liknande exempel för att illustrera hur det låter i bosniernas öron, "Sverige och Skåne hade ställt upp men ministrar.....").
Det låter lite konstigt eller hur. Detta är speciellt känsligt för bosnier eftersom Serberna begravde 250 000 bosniaker (eller bosniska muslimer som ni brukar kalla oss) och genomförde etnisk rensning i syfte att skapa ett självständigt stat i Bosnien där det inte skulel finnas plats för andra nationer och religioner. Alla länder har erkänt Bosnien som självständigt stat däribland Sverige och ni har ingen rätt att frånta Bosnien dess suverenitet och självständighet genom att indirekt erkänna Republika Srpska som jämställd partner i förhållande till Bosnien.
Jag förmedlar bosniernas oro och irritation över upprepande texter som blandar ihop olika begrepp vilket bosnier upplever som kränkning av deras rättigheter till eget stat och nation. Jag hoppas att ni ska rätta till det här genom att antigen publicera detta brev eller att skriva lite fakta om Bosnien-Herzegovinas statsskick.
Jag hoppas att ni svarar på mitt brev.
Med vänliga hälsningar
Emir Dzanic
Ordförende i den bosniakiska organisationen "Bosniakisk Front" www.bosnjacki-front.com
info@bosnjacki-front.com
 

 

Tillbaka